utorak, 23. svibnja 2017.

Analiza i detaljni rezultati izbora u Dugoj Resi: Pogledajte kako se glasovalo u vašem susjedstvu i tko su novi vijećnici!


Gornjaslika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "kaportal.rtl.hr", 23.05.2017

http://kaportal.rtl.hr/analiza-detaljni-rezultati-izbora-dugoj-resi-pogledajte-se-glasovalo-vasem-susjedstvu-tko-novi-vijecnici/

"Najuspješniji kandidat prvoga kruga izbora u Dugoj Resi Tomislav Boljar(HSS/SDP) je od 25 biračkih mjesta najveći broj glasova osvojio u 19. Boljar je bio najbolji na svim biračkim mjestima u užem gradskom prstenu, te je skupio najveći broj glasova na dva najveća biračka mjesta, u Varošu i Belavićima, koji su inače HSS-ove utvrde. Dok je Belavićima Boljar doslovno protutnjao osvojivši 161 glas i skoro dvostruko više nego svi ostali zajedno, u Varošu je bilo nešto tješnje, sa 167 glasova bio je od glavne konkurentkinje Dijane Zadrović(HDZ) bolji za samo 12 glasova. Tome je svakako pridonijela HDZ-ova strateški posložena lista, sastavljena od nekoliko istaknutih mladih Varošaka.


Boljar bolji, HDZ zadržao utvrde

Od zanimljivosti valja izdvojiti podatke da je Boljar dobio biračka mjesta,
odnosno susjedstva, svojih najljućih protivnika, Zadrovićkin Trg hrvatskih mučenika sa 160 glasa naspram njezinih 99, a još premoćnije je dobio susjedne Staru cestu i Trešnjevku. Vilovića su u njegovom dvorištu, Dornjem Mrzlom Polju, dobili i Zadrovićka i Boljar, dok on može biti zadovoljan rezultatom od 50 glasova (naspram Zadrovićkinih 143 i Boljarovih 203) u OŠ Vladimir Nazor te u Starim Selima, gdje je osvojio 58 glasova (Zadrovićka 105, Boljar 121).

Boljar je također premoćno dobio svoje biračko mjesto u Športskom domu u Jelačićevoj, gdje je sa 135 glasova za 50 glasova bio bolji od svih ostalih kandidata zajedno.

HDZ je zadržao svoje stare utvrde, na njihovu žalost radi se o manjim biračkim mjestima, Petrakovom Brdu, Belajskoj Vinici, Mihalić Selu, Mrežničkim Novakima i Zvečaju. Ono koje spada u red većih biračkih mjesta, a koje je dobio HDZ, jest Gornje Mrzlo Polje u kojemu je značajni izborni rezultat ostvario HNS-ov Ivica Radočaj s osvojena 63 glasa (naspram HDZ-ovih 80), no između se ugurao Boljar sa 69 glasova.
Boljaru lakše sastaviti Vijeće

Generalno gledajući, dvoje najjačih kandidata, Tomislav Boljar i Dijana Zadrović, na svim izbornim mjestima dijele prva dva mjesta. Zbirno gledajući, Boljar je osvojio 2220 glasova, odnosno 754 glasova više od Dijane Zadrović. Da bi ga ona ugrozila u drugom krugu HDZ će morati animirati sve svoje birače, glasače koji sada nisu izlazili, te eventualno pridobiti veći dio onih koji su u prvom krugu glasovali za treću opciju, kao i na neki način “odgovoriti” Boljarove birače od glasovanja za njega. HDZ će, dakle, imati puno posla.



U Vijeću im je situacija nešto bolja, ali ipak se čini da bi i tu Boljar mogao voditi glavnu riječ. Osvojili su jednaki broj mandata, po šest, no HSS može računati na još dva mandata od partnera na ovim izborima SDP-a. Sigurno neće imati Vilovićev mandat, odnosno na njega može računati samo HDZ, pa onda još ostaju Marko Benić iz AUZ-a te Zlatko Matičić iz Živog zida. Od njih dvojice Boljar bi na svoju stranu morao pridobiti jednoga za sastavljanje Vijeća, a HDZ-u bi trebala podrška obojice, što će ipak biti teže ostvariti, no ne i nemoguće.

Pobjedniku jači legitimitet

Što se tiče stanja u Gradskom vijeću, tu bi se, ako ne bude ranijih iznenađenja, karte mogle posložiti nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika/cu, jer će pobjednik na svojoj strani objektivno imati jači legitimitet za sastavljanje Vijeća od gubitnika, ma tko to bio.

Sastav Vijeća u ovom trenutku izgleda ovako:

1. HDZ: Dijana Zadrović, Zlatko Grčić, Vjekoslav Tutek, Marijo Popovački, Matija Katić, Ljiljana Galić (u slučaju odlaska Dijane Zadrović i Zlatka Grčića u izvršnu vlast, sljedeći na listi su Zdravko Kirinčić i Josip Marko Butina)

2. HSS: Tomislav Boljar, Miroslav Furdek, Mijo Ivanić, Ivana Livojević, Anđelko Grman, Branko Primužak (u slučaju odlaska Tomislava Boljara i Miroslava Furdeka u izvršnu vlast, sljedeći na listi su Borna Grgurić i Danijela Salopek)

3. SDP: Bruno Kurelić, Katarina Srakočić (u slučaju odlaska Katarine Srakočić u izvršnu vlast, sljedeći na listi je Ivan Moguš)

4. Živi zid: Zlatko Matičić

5. Nezavisni Zoran Vilović

6. AUZ: Marko Benić

Detaljan pregled glasovanja po biračkim mjestima možete pogledati na službenim internetskim stranicma Grada Duge Rese.

 Nezavisna lista ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, HSS - DUGA RESA i   SDP - DUGA RESA koalicijski su partneri na lokalnim izborima 2017 za grad Dugu Resu. 

Zajednicki koalicijski kandidat za gradonacelnika Duge Rese je sadasnji gradonacelnik gospodin TOMISLAV BOLJAR.




Pod slijedecim linkom mozete vidjeti kratki interwiew koji sam imao priliku u travnju voditi sa gradonacelnikom Tomislavom Boljarom:
 

Nema komentara:

Objavi komentar