četvrtak, 11. svibnja 2017.

HRVATSKA KOALICIJA - "ZA" GLAVNI GRAD DOMOVINE!



KOALICIJSKU LISTA (Lista broj 10) za Gradsku skupstinu Grada Zagreba cine slijedeci koalicijski partneri:


1. Hrvatska Krscanska Demokratska Unija - Dr. Marko Veselica (HKDU)

2. Hrvatska Demokratska Stranka (HDS)

3. Ujedinjena Stranka Prava (USP)

4. Pokret Zajedno (PZ)

5. Nezavisna lista ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI (ZVD)



LISTA (Broj 10) za izbor vijecnika Gradske skupstine Grada Zagreba:

NOSITELJ LISTE: DEAN GOLUBIC, dipl.krim.



1. Dean Golubic, dipl.krim.
2. Smiljanka Sugor Hrncevic, dipl.pol.
3. Kristijan Brlobas
4. Nina Bobinac
5. mr.sc. Karino Hromin Sturm
6. Bruno Koren
7. Ana Hardi, dipl.oec.
8. Marinko Bobinac
9. Ivana Lukacic
10. Dominik Pavlovic
11. Dominik Oresic
12. Goran Thian
13. Alen Jurinic
14. Lidija Vinkovic
15. Damir Ferencak
16. Gordana Blazun
17. Sebastian Graf Soro
18. Vinko Frkat
19. Milan Stimac
20. Dragomir Horvat
21. Lucijan Susanj
22. Sanja Smajlovic
23. Marijan Mesec
24. Dominik Babic
25. Hrvoje Rezo
26. Zeljko Kurec
27. Josip Ferek
28. Boris Markulin
29. Natasa Pavlekovic
30. Mario Zanic
31. Zoran Brkic
32. Sanja Cekelis
33. Dobromir Vajda
34. Josip Lacic
35. Pavao Tomsic
36. Marina Cvitan
37. Bozica Habljak Soro
38. Valentina Habljak
39. Sara Visnjic
40. Karlo Kasnar
41. Matej Perisic
42. Mateo Horvat
43. Ivanka Klaric
44. Manda Brkic
45. Jagoda Golubic
46. Marina Drcic
47. Dragica Kukec
48. Augustin Miskic
49. Dubravka Lukacic
50. Andrijana Ivic
51. Snjezana Marinovic



PROGRAM - ZA ZAGREB 2017!

OSVOJIMO SKUPŠTINU ZAJEDNO - 15 KLJUČNIH TOČAKA :

  1. HOLDING PRETVORITI U PROFITABILNO PODUZEĆE – PRAZNE GRADSKE PROSTORE STAVITI U FUNKCIJU I TIME SMANJIVATI BROJ NEZAPOSLENIH U GRADU 
  2.  ZBOG DEMOGRAFSKE OBNOVE, UKINUTI ĆEMO FINANCIRANJE SVIH UDRUGA KOJE SU ZA POBAČAJ, PA TAKO I “GAY PRIDE”.
  3. U PRAZNE GRADSKE STANOVE ZBRINUTI ĆEMO MLADE OBITELJI PO POVOLJNOJ NAJAMNINI S MOGUĆNOŠĆU DA TE STANOVE NAKON NEKOG VREMENA OTKUPE.
  4. NAŠ JE PLAN UREDITI GRAD, NJEGOVE NEISKORIŠTENE STAMBENE, PARKOVE I OSTALE PROSTORE I OČUVATI ZAGREB KAO EUROPSKI GRAD S PONAJVIŠE ZELENIH POVRŠINA.
  5. BROJNE INSTITUCIJE SMJEŠTENE U GRADSKIM OBJEKTIMA, KROZ ČETIRI GODINE SMJESTIT ĆEMO U OBNOVLJENI PROSTOR NOVE SVEUČILIŠNE BOLNICE, KAKO BI GRAĐANI ZAGREBA, ALI I SVIH KRAJEVA MOGLI NA JEDNOM MJESTU OBAVITI SVE POSLOVE.
  6. U ČETIRI GODINE PRIREZ ĆEMO SMANJITI ZA DESET POSTO, A KOMUNALNE NAKNADE ZA 25 POSTO.
  7. TRGOVE I ULICE PREIMENOVATI U IMENA NAŠIH HEROJA IZ DOMOVINSKOG RATA KAO I SVE OSTALE HEROJE IZ HRVATSKE POVIJESTI, KOJIMA SMO DUŽNI  JER SU NAM OMOGUĆILI NEOVISNU HRVATSKU I SLOBODAN ZAGREB.
  8. SVIM ŠKOLARCIMA S PROSJEKOM OCJENA IZNAD 4 OSIGURATI ĆEMO BESPLATAN PRIJEVOZ I MOGUĆNOST FINANCIRANJA DIJELA TROŠKOVA POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA U ZAVRŠNIM GODINAMA ŠKOLOVANJA.
  9. SVA DJECA RODITELJA S PRIMANJIMA MANJIM OD 7000,00 KN, MJESEČNO, IMATI  ĆE BESPLATNE VRTIĆE, A ZA DJECU ŠKOLSKOG UZRASTA OSIGURATI ĆEMO TOPLE OBROKE.
  10. IZJEDNAČIMO RJEŠENJA ZA ODVOZ, ODLAGANJE, RECIKLIRANJE I SPALJIVANJE OTPADA NA NAČIN KAKO SU TO RIJEŠILI VELIKI GRADOVI POPUT BEČA ILI FRANKFURTA.
  11. POLITIKA ČISTIH RAČUNA, DOBRO PLANIRANJE I ODABIR NAJBOLJIH PARTNERA NAŠE JE OPREDJELJENJE.
  12. SVI UMIROVLJENICI I REDOVITI STUDENTI  IMATI ĆE BESPLATAN GRADSKI PRIJEVOZ. U SURADNJI S CENTRIMA ZA NJEGU I POMOĆ U KUĆI, RAZRADIT ĆEMO MODEL SKRBI ZA NAŠE STARIJE SUGRAĐANE S CILJEM DA IM ŽIVOT U NJIHOVIM KUĆAMA I STANOVIMA UČINIMO MOGUĆIM ŠTO DUŽE.
  13. PRIBLIŽIT ĆEMO ZAGREB SAVI, A SAVSKI NASIP I NJEGOVU OKOLICU UREDITI SA SPORTSKOM-REKREATIVNIM SADRŽAJIMA.
  14. POSTOJEĆE PROMETNICE TREBA OBNOVITI, A NA FREKVENTNIM MJESTIMA PRONAĆI NAJUČINKOVITIJA RJEŠENJA ZA IZBJEGAVANJE GUŽVI – GRADNJA PODVOŽNJAKA I NADVOŽNJAKA.
  15. U NAŠEM FOKUSU BIT ĆE POJAČANA SKRB ZA NAŠE BRANITELJE NA NAČIN DA KROZ NJIHOVE UDRUGE PRATIMO NJIHOVE POTREBE I PRIJEDLOGE. SVAKI BRANITELJ ILI UDRUGA KOJA  ŽELI POKRENUTI POSLOVANJE ILI VEĆ POSLUJE, IMAT ĆE NAŠU TRAJU POTPORU KROZ RAZNE NAČINE.
  16.  
  1. GRADSKA UPRAVA
Djelatnici gradske uprave i poduzeća ogledalo su čitavog našeg grada i njihov rad mora biti vrednovan i priznat na način da najbolji konačno na transparentan način ostvare satisfakciju u napredovanju i plaći za što ćemo uvesti praksu i pokazati da se jedino znanjem, predanim radom i ljubaznošću prema našim sugrađanima može napredovati. U takvom radnom i prijateljskom okruženju s prvenstvenim ciljem da budemo na usluzi svim našim građanima koji nas plaćaju,  cilj nam je uspostaviti poštenu, učinkovitu i ljubaznu upravu u kojoj će svi djelatnici biti zadovoljni.

Djelatnici će u anonimnim anketama svaki mjesec moći ukazati na manjkavosti i predlagati bolja rješenja, te ocjenjivati svoje nadređene. Isto tako građani će na posebnim mjestima također moći popunjavati anketne listiće o kvaliteti usluge koju su dobili.

Pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta uredit ćemo na način da budu istovjetni za sve gradske službe, a sadašnje brojne dodatke standardizirati i svesti na najmanju moguću mjeru.

Uz takav učinkovitiji rad s dostatnim brojem kompetentnih djelatnika na svim razinama,  nužno je poboljšati poslovanje gradskih poduzeća, posebice u dijelu koji se odnosi na fizičke i pravne osobe koje posluju s gradom. To znači transparentne natječaje i ugovore, zakonsko isporučivanje usluga, uredno plaćanje –  fer poslovanje. Uvesti listu onih koji se u poslu s gradom nisu pokazali fer odnos i takve isključivati iz eventualnih poslova.

Poduzeti sve potrebne radnje da se kroz četiri godine dugogodišnja dugovanja prema gradu naplate u što većem iznosu.
Načelo će nam biti – politika čistih računa, dobro planiranje, odabir najboljih partnera, te umrežavanje usluga, racionalizacija na svim razinama što će na koncu dovesti do smanjenja  svih troškova. To će posljedično dovesti i do smanjenja komunalnih naknada za 25 posto.

Uvođenjem takvog modela rada gradski prirez ćemo tijekom četiri godine smanjiti za pet posto, na način da ćemo ga u 2018. smanjiti za 1 posto, a u 2019. i 2020. za još dva posto.

STANOGRADNJA, GRADSKI PROSTORI

Polazimo od činjenice da Zagreb ne treba nova velika stambena naselja niti bilo kakve megalomanske građevinske projekte bio koje namjene, a posebno koje bi financirali Zagrepčani iz prireza.

Naš je plan urediti grad, njegove neiskorištene stambene, parkovne i ine prostore, obnoviti i rekonstruirati postojeće velike i male prometnice s iznimkom da zbog dugogodišnjeg nebrige i zanemarivanja, konačno iz pravca Lučkog trebamo izgradi most koji bi povezao Zagrebačku aveniju, te se s još jednom prometnom trakom proširiti podvožnjak u Selskoj ulici radi bolje povezanosti južnog i sjevernog dijela grada.

Čitavi grad vapi za obnovom zgrada, dvorišta, pročelja, parkova, ulica. U užem i širem središtu grada planiramo u javno-privatnom partnerstvu, i uz financiranje iz europskih fondova, renoviranjem i interpolacijama privesti svrsi sadašnja neiskorištena potkrovlja, podrume, suterene koja bi po povoljnim uvjetima davali na korištenje, u najam, prvenstveno  mladim obiteljima, obrtnicima, poduzetnicima, čime bi ujedno povećali stambeni, poslovni prostor i na koncu proširili ugostiteljski i turistički smještaj po modelu „raspršeni hotel“.

Takvom revitalizacijom Zagreb vidimo kao grad koji će postati „mali Beč“ i čije će središte ponovo vrviti  brojnim obrtima,  uslužnim djelatnostima i događanjima, kroz čije će ulice i trgove Zagrepčani rado šetati,  odmarati i moći ostvariti sve svoje svakodnevne potrebe.

Sa istom brigom u obnovi odnosit ćemo se prema svakom drugom zagrebačkom kvartu, jer svi Zagrepčani, bez obzira žive li u centru, Dubravi, Novom Zagrebu ili u Črnomercu i Kustošiji jednako plaćaju prirez.
Obnovit ćemo i proširiti sve dotrajale škole na čitavom području, tamo gdje je nužno sagraditi nove, a posebni naglasak stavit ćemo na obnovu i nove kapacitete dječjih vrtića i svih ostalih kulturnih i sportskih sadržaja za djecu i mlade.

Na Jarunu i Bundeku izgraditi dodatne sadržaje, bazene prvenstveno za najmlađe, a onda i za odrasle.  Bazene, otvorene i zatvorene, izgradit ćemo na najmanje 10-ak mjesta i time promovirati plivanje za najmlađe. Općenito nastojat ćemo obnoviti dosadašnje sportske kapacitete i graditi nove. Za sve te radnje i poslove najprije ćemo pripremiti sve naše službe na način da ćemo provesti administrativnu giljotinu kako se naši sugrađani ne bi iscrpljivali u traženju i vađenju potrebnih papira i dozvola, a što iziskuje vrijeme i novac.

DJECA i MLADI

Svako dijete bez obzira na materijalno stanje njegovih roditelja mora imati osiguran vrtić, pohađanje škole, topli obrok i mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima, što nužno povlači obnovu kvartovskih malih sportskih igrališta, i sportskih objekata.

Na razne načine poticat ćemo obitelji s djecom na način da će visine raznih potpora materijalnih i nematerijalnih u postotku biti različite. Novčani iznosi povećavat će se u odnosu na broj djece.

Svim školarcima osigurat ćemo besplatne udžbenike. Onima s prosjekom ocjena iznad 4 besplatan prijevoz, a za takve i mogućnost financiranja dijela troškova polaganja vozačkog ispita u završnim godinama školovanja.
Za sve učenike viših razreda OŠ i srednjih škola grad će u suradnji s raznim privatnim i javnim učilištima osigurati dodatno učenje stranih jezika i informatike.

Stipendiranje učenika i studenata za deficitarna zanimanja i onih najizvrsnijih te učenika s  poteškoćama.
Takvi učenici i studenti nakon završetka školovanja imat će prednost pri zapošljavanju u gradskim službama.

STARIJI SUGRAĐANI

U suradnji s centrima za njegu i pomoć u kući, razradit ćemo model skrbi za naše starije sugrađane s ciljem da im život u njihovim kućama i stanovima učinimo mogućim što duže. To podrazumijeva pojačanje dosadašnje patronažne pomoći, dostave obroka. Za one koji su još uvijek pokretni posluživanje obroka u najbližem kvartovskom „dnevnom boravku“ gdje će se moći podružiti i dobiti najjednostavnije medicinske usluge, mjerenje tlaka, šećera, porazgovarati sa stručnim medicinskim osobljem i njegovateljima.

U tim bi se „dnevnim boravcima“ organizirale i razne aktivnosti, radionice kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno i svi zajedno njegovali pripadnost svom kvartu i u konačnici svom gradu. (financiranje iz europskog socijalnog fonda)

Za  naše sugrađane koji više nisu u stanju ostati u svojim domovima, obnovit ćemo i po potrebi graditi nove umirovljeničke domove vodeći računa da u svima bude zadovoljen minimum standarda. Grad će pomoći obiteljima koje ne mogu plaćati domove za svoje starije i nemoćne.

PROMET, PARKIRANJE, JAVNI PRIJEVOZ

Postojeće prometnice treba obnoviti, a na frekventnim mjestima pronaći najučinkovitija rješenja za izbjegavanje gužvi – gradnja podvožnjaka i nadvožnjaka. To se prvenstveno odnosi na velika križanja – Savska,Vukovarska, Držićeva. Slavonska, Zagrebačka, Ljubljanska.

Žičara na Sljemenu nije nam prioritet, no o tome valja razmišljati u kontekstu šire turističke ponude grada. Isto tako i obnova tunela u Gračanima, što se ne smije gledati kao izoliran projekt, već veliki projekt povezivanja grada sa susjednom županijom, te izgradnjom velike prometnice koja bi kroz gusto naseljene Gračane i druga naselja iziskivala enormna financijska sredstva. Taj bi projekt ostavili za vremena kada se ionako prezaduženi grad, ne bi trebao zaduživati u velikim iznosima koji se ne mogu brzo vratiti.

O toliko spominjanom nikada dovršenom prostoru „nove bolnice“, odnosno privođenju svrsi tog zapuštenog i nedovršenog kompleksa ne planiramo velika ulaganja vlastitog gradskog novca, ali plan nam je kroz prenamjenu ponuditi taj prostor privatnim investitorima po povoljnim cijenama i raznim olakšicama od početka obnove pa kroz sljedećih 20 godina. Što se parkiranja tiče, što je više moguće u širem centru grada pronalaziti prostore za relativno mala parkirna mjesta koja bi se davala u koncesiju. Namjera nam je u  ulazima u Grad izgraditi velika parkirališta ili garaže od kojih bi prometovao javni gradski prijevoz.

Općenito bolje regulirati tramvajski promet i povezivanje s HŽ-om na prigradskim linijama.
Isto tako pronalaziti parkirni prostor u kvartovima, te uvjetovati da svaka nova građevina mora imati podzemnu garažu za svoje potrebe.

SKRB O ZELENIM POVRŠINAMA

U svakom danu kroz posebne ekipe vodit ćemo računa o obnovi,  održavanju i pronalaženju novih prostora za zelene površine, parkove, sadnju stabala, te voditi računa o svakom sadašnjem stablu. Takvi prostori i sadržaji moraju biti prioritet jer Zagreb želimo očuvati kao europski grad s ponajviše zelene površine i šume u samom centru (Tuškanac).Riješiti problem napuštenih pasa i mačaka kroz obveznu kastraciju i izgradnju što više skloništa.

OTPAD

Kroz razgovor sa stručnjacima i u suradnji s Vladom RH vrlo brzo ćemo iznaći rješenja za odvoz, odlaganje, recikliranje i spaljivanje otpada na način kako su to riješili veliki gradovi poput Beča ili Frankfurta kako se s tim pitanjem više ne mi moglo manipulirati za vlastitu korist. Kroz niz programa educirat ćemo sugrađane o odvajanju i pohrani otpada i s nižim cijenama stimulirati one koji se pridržavaju pravila.

SKRB ZA NAJOSJETLJIVIJE KATEGORIJE – BRANITELJE, RODITELJE S VIŠE DJECE, SAMOHRANE RODITELJE, OSOBE S INVALIDITETOM, NAPUŠTENU DJECU

U našem fokusu bit će pojačana skrb za naše branitelje na način da kroz njihove udruge pratimo njihove potrebe i prijedloge. Svaki branitelj ili udruga koja  želi pokrenuti poslovanje ili već posluje, imat će našu traju potporu kroz razne načine.

Trajnu skrb posvetit ćemo roditeljima s više djece, te osim materijalne potpore nastojati im osiguravati brojne servise kako bi lakše odgajali svoju djecu. Primjerice u užem i širem centru otvorili bi igraonice za djecu u kojima bi djeca dok im roditelji obavljaju neophodne poslove – administrativne, kupnju i slično bila pod nadzorom stručnih odgajatelja. Poticat ćemo poslove dadilja, povremene i trajne na način da bi roditelji preko naše gradske službe uvijek mogli računati da će im djecu netko stručan moći pričuvati.

Roditeljima s troje i više djece godišnje bi poklanjali vaučer za trodnevni odmor u nekim od hotelsko rekreativnih centara u susjednim županijama.
Mladim djevojkama, stanovnicama Zagreba koje obitelji i partneri ne prihvaćaju zbog toga što su zatrudnjele, te onima koje se u Zagrebu školuju, i koje se ne mogu same brinuti za dijete osigurali bi smještaj i materijalnu pomoć do završetka školovanja, a kasnije pomogli u zapošljavanju.

Za osobe s poteškoćama i invaliditetom prilagođavati sve sadržaje, od uklanjanja fizičkih barijera, sufinanciranja potrebne literature, osiguravanja asistenata. Za slijepe i slabovidne osobe u suradnji s nadležnim ministarstvima osigurat ćemo potrebne udžbenike i drugu literaturu na brajici. Sve gradske službe nastojat ćemo kroz četiri godine prilagoditi osobama s invaliditetom.  Osigurati zakonsko poštivanje zapošljavanja. Otvoriti restoran u kojem bi sve poslove pod nadzorom mentora obavljale osobe s invaliditetom. Za mlade bez roditeljske skrbi koji završavaju školovanje i izlaze iz domova za djecu kroz razne programe financirane iz sredstava EU osigurali bi smještaj i posao.

PRIVESTI SVRSI GRADSKE PROSTORE ZA KULTURNE I SPORTSKE UDRUGE I ANSAMBLE

Zagreb ima mnoštvo prostora koji je sada zapušten i prazan dok u isto vrijeme mnoge kulturne, vrlo uspješne organizacije, te one sportske i ine udruge, muku muče s postanarstvima i najmovima koja su im često prepreka u obavljanju osnovnog rada. Za one s najboljim rezultatima i referencama vrlo brzo ćemo pronaći adekvatni smještaj.

BRIGA ZA KULTURNE I SAKRALNE GRAĐEVINE I PROSTORE

Naša briga bit će usmjerena na obnovu i očuvanje naših najvrjednijih spomenika kulture, naših muzeja i kazališta i svih njihovih poslova,  a posebno očuvanje i brigu posvetit ćemo sakralnim objektima koje ćemo obnavljati i čuvati u suradnji s crkvenim predstavnicima u našem gradu.

ZAKLJUČAK: Našu podršku i suradnju imat će ona politička opcija koja će pri (pre)imenovanju gradskih ulica i trgova, te naziva značajnih gradskih institucija voditi računa o stoljetnoj težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom koja je nastala u demokratskim procesima koje je pokrenuo i zajedno sa hrvatskim braniteljima i cjelokupnim hrvatskim narodom ostvario prvi hrvatski predsjednik, Zagrepčanin dr. Franjo Tuđman.

Nema komentara:

Objavi komentar